Boekenwinkels, boerenmarkten en koffiehuisjes

Toen we nog in Holsbeek woonden gingen we regelmatig de zaterdagochtend vieren bij Mister Bean in Leuven, een super leuke zaak waar ze heerlijke bagels en lattes serveren. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus belanden we ook hier in het weekend vaak in een coffee shop. Boekenwinkels, boerenmarkten en koffiehuisjes: een reisgids.

Farmers markets

Edmonton huist tal van hippe farmers markets waar je lekker kan rondstruinen, genieten van live-muziek en tal van zaken kan vinden gaande van verse groenten en fruit, huisgemaakte confituren, honing of salsa’s tot zelfgemaakte kleding, badzout of wollen dekens. De trend werd deze winter reeds gezet met de Old Strathcona Farmers Market die elke zaterdagochtend plaatsvindt. Toen kochten we onder andere schapenkaas, bisongehakt en geweldig lekkere worstjes. Deze farmers markets zijn onze wekelijkse treat en vormen – een beetje dan toch  – een vervanging voor de vele heerlijke delicatessen die je in België kan vinden. Denk aan de befaamde Elsen Kaasambacht in Leuven.

We zijn vrijdagavond de film “Paris can wait” gaan kijken, die voor 90% gaat over close-ups van eten en Franse landschappen. Vandaar ons hongertje dus. Leuk weetje: een van de hoofdpersonages is een Fransman die de helft van de film Frans praat. De film was niet ondertiteld (te verklaren door de officiële tweetaligheid in Canada waarschijnlijk) en we hebben ons serieus afgevraagd of de andere mensen in de zaal de film überhaupt wel verstaan hebben :-). Nog een leuk weetje: we zijn blijkbaar oude zielen, want 90% van bovengenoemde mede-filmgangers waren senioren :-).

Ondertussen schijnt het zonnetje en hebben we ook de farmers market op 104th Street ontdekt, slechts enkele blokken wandelen van ons appartement. Vorige keer kochten we heerlijk biologisch gehakt bij de vriendelijke meneer van de Sunshine Organic Farm en deze week kochten we bij hem tenderloin steak om tartaar van te maken (hij moest even denken, maar kende het wel!). Volgens ons vinden de meeste Canadezen het eten van rauw vlees een zeer vreemd concept. Ook gekocht: komkommer, kerstomaatjes en ajuintjes voor een lekker zomers slaatje. Kaas mocht ik niet kopen van Rik wegens te arm (kaas is hier super duur).

Koffie en boekenwinkels

Om een of andere vreemde reden slagen we er ook in om minstens om het weekend in een coffee shop of bookstore (boeken zijn hier helaas ook duur) terecht te komen.

Something old …

Edmonton heeft super veel tweedehandsboekenwinkeltjes. Onze favoriet is – zeer origineel – The Edmonton Book Store. Fantastische winkel gerund door een Brit die net als ons verloren is gelopen. De winkel heeft een enorm aanbod, vooral op vlak van Canadiana, natuur, outdoors en kunst en cultuur. We zijn er nu 2 keer geweest en elke keer zijn we wel een uurtje zoet. Wat ook geweldig is, is dat hun boeken zeer redelijk geprijst en bovendien meestal in nieuwstaat zijn. En als je boeken te veel hebt, kan je ze er ook weer gaan verkopen. Vangst van de dag: een fotoboek over Alberta dat ik al 5 jaar wou kopen aan halve prijs, een wandelgids over de Kananaskis regio en een boek over een vrouw die 3 jaar te voet door de wildernis heeft getrokken.

… and something new

Wat betreft nieuwe boeken is onze favoriet Indigo Books, een fantastische keten waar ze ook prachtige interieurspulletjes hebben zoals cosy dekentjes, mokken en prints. Ze hebben ook altijd koopjestafels waar je mits wat zoekwerk een leuk boek kan vinden voor 5 euro. En als je liever een independent bookstore bezoekt dan is Audreys Books een aanrader. Wij zijn daar een keer geweest en het viel op dat ze een erg leuk aanbod aan kookboeken en thrillers hadden. Bijkomend voordeel: zoals de meeste zaken hier zijn ook de kleine boekhandels op zondag open.

En wat past er nu beter bij een goed boek dan een lekkere koffie in een gezellige koffieshop? “Coffee, mountains, adventure” zonder de mountains en het adventure dan. Uit gemakzucht komen we steeds weer terecht in een Starbucks of Tim Hortons. Mijn baas had echter het lumineuze idee dat ze vanaf nu haar coffee meetings buiten wou doen, op een of andere patio, lekker in het zonnetje weet je wel. En wie mocht daar de research voor doen? Juist ja, ik dus. Het is een hard leven hier, ik geef het toe. Deze week heeft ze de eerste koffiebar uit de lijst geprobeerd, namelijk het L’Espresso Organic Cafe op het Churchill plein. Het werd gekeurd en goedbevonden! Rik en ik weten dus waarheen voor onze volgende weekendkoffie!

One thought on “Boekenwinkels, boerenmarkten en koffiehuisjes

  1. Zet maar op de to do list: bezoek aan farmers market, old strathcona en the edmonton book store met een coffee stop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *