Mutualiteit, rijbewijs en verhuizen!

Nu we een Canadees adres hebben kunnen we ook de laatste administratieve taakjes tackelen, namelijk het bekomen van een Canadees rijbewijs en Canadese zorgverzekering.

Alberta is the place to be

Dit brengt ons nog eens bij het feit dat Alberta de ideale provincie is om naar te verhuizen als Belg. In tegenstelling tot in British Columbia waar je 3 maanden moet wachten, krijgen nieuwe Albertans onmiddellijk toegang tot de zorgverzekering. Om onze Alberta Health kaart te krijgen moesten we ons aanmelden bij een ‘Registry’ met ons SIN-nummer, huurcontract en confirmation of permanent residence. Enkele weken later kregen we onze Alberta Health ‘kaart’ (een vodje papier dat je nog zelf moest uitscheuren) in de bus. Met de Alberta Health kaart zijn zaken als doktersbezoek, labo-onderzoeken, enz. gratis. Gewoon kaart voorleggen en klaar (dus niet eerst betalen en dan geld terugkrijgen zoals in België).

Rijbewijs

Ook een Canadees rijbewijs halen is zeer gemakkelijk als Belg.  Je levert gewoon je Belgisch rijbewijs in en krijgt een Canadees in de plaats. Ook weer in tegenstelling tot in British Columbia waar je de hele test opnieuw moet doen (ter info: voor Nederlanders is het omgekeerd). Je rijbewijs haal je ook in de Registry (2 vliegen in een klap dus). Het enige wat je nodig hebt is: je Belgisch rijbewijs (dat wordt afgenomen), je confirmation of permanent residence en een bewijs van woonst (zoals een huurcontract of telefoonrekening). Op je rijbewijs staat namelijk je adres.

Zo gemakkelijk als dit klinkt was het helaas niet. Omdat we nog een oud eentalig rijbewijs hadden, meende de medewerkster bij de Registry dat er een vertaling nodig was. Er is een akkoord tussen België en Canada, waardoor wij ervan uitgingen dat als ze ‘B rijbewijs’ zien staan, dat automatisch zou betekenen dat we een Canadees rijbewijs class 5 in de plaats zouden krijgen. Nou, niet dus. De Registry werkte samen met vertaalbureaus en voor een 180 dollar per persoon zouden we binnen enkele dagen de vertaling (en dus ook ons rijbewijs) kunnen hebben.

AMA rocks

Als geldbewuste Belg toch maar gezegd dat we er nog even over gingen nadenken en te rade gegaan bij de Facebook groep waarvan we lid zijn ‘Vlamingen in Calgary’. Daar was de consensus dat de meesten geen vertaling nodig hadden gehad. Een persoon gaf ons de tip langs te gaan bij de AMA (Alberta Motor Association) want zij geven ook rijbewijzen uit.

Zo gezegd zo gedaan, naar de AMA, in de rij gaan staan en heel onschuldig ons rijbewijs afgegeven. Het meisje daar heeft er ook haar supervisor moeten bijhalen omdat ze blijkbaar niet vaak Belgische rijbewijzen zien. Bij de AMA was er echter geen probleem. Onze foto werd genomen, onze gegevens werden genoteerd en na 10 dagen hadden we ons rijbewijs.

Bij de AMA hebben we ook ineens onze Canadese Touring wegenhulp verzekering afgesloten zodat we gedepanneerd worden moesten we ooit in de bergen in panne vallen. Met dit AMA lidmaatschap krijg je ook korting in heel erg veel winkels, op bioscooptickets en in verschillende musea (waar we ondertussen al vaak gebruik van hebben gemaakt). Ze hadden ook een travel desk waar we onze gratis Parks Canada pass hebben opgehaald. Canada bestaat namelijk 150 jaar in 2017 en biedt dit jaar gratis toegang tot alle nationale parken en musea van Parks Canada, joepie :-).

Shop till you drop

Ondertussen hebben we ook een auto en een betaalbare autoverzekering gevonden (lees hier onze blogpost erover). We kunnen dus verhuizen. Enig probleem: we hebben geen meubels en wilden geen gemeubeld appartement omdat dit de extra kost niet waard was en omdat we de Canadese stijl van inrichten niet mooi vinden :-). Op Kijiji vonden we een super leuke Ikea Poang en krukje voor een goede prijs. Deze kon samen met onze valiezen al verhuisd worden op de grote dag.

Op zaterdagochtend kregen we de sleutels van ons appartement en die dag hebben we niks anders gedaan dan over en weer rijden van de AirBnB naar het appartement en dan naar verschillende soorten winkels om al onze spullen te kopen. Niet leuk! We wouden prijsbewust kopen, maar na een hele dag rondrijden sloegen we een beetje tilt als we in de Canadian Tire alle mogelijke pannensetten zagen die ook nog allemaal afgeprijsd waren. Ik heb nog nooit zo veel gewinkeld als tijdens het weekend van onze verhuis!

Thank god for Ikea

Zondag was het hetzelfde liedje, met als lichtpuntje: een bezoek aan Ikea (waar we in totaal zeker 6 keer geweest zijn). Om te kunnen slapen die avond hadden we immers op z’n minst een bed, matras, donsdeken en kussens nodig. We hadden al een Ikea bed in België (een goedkoop, simpel houten gevalletje) en kochten dus gewoon weer hetzelfde in Canada. Weer wat denkwerk gespaard!

Een aantal niet dringende spullen hebben we met korting online gekocht (zoals beddengoed, decoratieve kussens, etc.). Als je op een korte tijd veel dingen nodig hebt, merk je pas wat een overaanbod hier is. Er zijn zo veel winkels en het is moeilijk als je niet altijd weet waar je voor bepaalde items moet zijn. Vermoeiend! Echt alles moest gehaald worden: potten en pannen, eetgerei, bestek, potjes voor restjes,… Niet evident en veel gemakkelijker in België omdat je dan gewoon beetje bij beetje spullen kan verzamelen en je waarschijnlijk een uitzet krijgt van de mama.

Maar bon, na 2 weken van vele avonden en weekenden rondrijden, is ons huisje eindelijk min of meer ingericht en zijn we geëvolueerd van choas (alle spullen op een hoop op om het even welke plek die nog vrij was) naar een knus huisje. Zie hieronder voor voor en na foto’s! No more shopping voor ons de komende weken!

Voor:

Na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *