Voor hetzelfde geld: hoe meer uit je geld te halen in Canada

Eerlijk is eerlijk: in Noord-Amerika laten ze het geld graag rollen. Dure trucks, huizen van 600.000 dollar en dan natuurlijk ook een RV, quad en boot. Wij bevinden ons aan de andere kant van het spectrum en houden ons geld als welopgevoede Belgen liever bij. We hebben hier een clubje Belgische vriendjes en zij hebben ook allemaal die instelling.

Koopjes

Wat doe je dan? Juist ja, bewust kopen. Het voordeel is dat alles hier altijd ‘on sale’ is, dus als je de volle prijs betaalt ben je een dikke dommerik. De kledingzaken zijn hier niet gebonden aan vaste koopjesperiodes zoals in België, dus er is altijd wel iets ‘in reclame’. Ook in de supermarkt kan je als je in bulk koopt veel geld besparen.

De truc zit hem echter in de kleine lettertjes lezen en je rekeningafschriften nakijken. Ons bankplan bijvoorbeeld is het eerste jaar gratis (arme immigranten en zo). Wat ging er echter elke maand van onze rekening? Juist ja, de bankkosten. Nadat we dit gemeld hadden aan onze vriendin van BMO was het weliswaar zeer snel in orde en werd alles teruggestort. Moesten we dit niet gezien hebben, dan waren we echter 60 dollar armer geweest (en zo mogelijk nog meer). En ander voorbeeld is ons telefoonplan. We kochten dit plan met korting: van 40 dollar per maand naar 30 dollar per maand. Hoeveel werden we aangerekend? 40 dollar per maand. Na een paar maanden zijn we er wel in geslaagd om het recht te zetten en kregen we nog 20 dollar extra korting als compensatie. Moraal van het verhaal: houd alles goed in het oog.

De banken rekenen ook schandalig veel geld en een onvoordelige wisselkoers als je geld wil overschrijven vanuit België. De kunst is om niet van bank tot bank te gaan, maar via een buitenlands platform. Rik zal hier binnenkort een blogpost over schrijven.

Kijiji

Meubels kan je net als in België vinden op de lokale marktplaats: Kijiji. Wees wel gewaarschuwd: als er iemand vroeger dan jou wil langs komen, kan je je object kwijt zijn aangezien men het risico van een ‘no show’ niet wil nemen. Canadezen hebben de neiging hun plannen te laten varen ‘when something better comes along’. Terwijl wij als Belgen, als we zeggen dat we er om een bepaald uur zullen zijn er ook effectief zullen zijn. Cultuurverschil… Als je snel genoeg bent, kan je echter goede zaken doen. Vorig weekend haalden we een gratis houten salontafel van Ikea op. De tafel was een beetje beschadigd, maar is na een goede schuurbeurt en een laag wax weer zo goed als nieuw.

Nu het zomer is duiken er ook over garage sales op. Deze zijn niet georganiseerd per dorp zoals in België, maar worden meestal individueel of soms per community opgezet. De garage sale wordt dan geadverteerd op Kijiji en langs de grote wegen staan er bordjes richting de garage sale. Anders, maar nog steeds leuk! Vorig weekend 2 houten fotokadertjes en een maatbeker op de kop getikt voor 2.50 dollar.

Ook TV kijken doen we hier zeer goedkoop. Via ons internetabonnement kunnen we onze favoriete Belgische programma’s gewoon blijven volgen. Dankjewel Vlaamse zenders voor jullie herbekijkplatformen die ook vanuit het buitenland gebruikt kunnen worden. Dit bespaart ons een maandelijkse kabelkost van ongeveer 50 dollar.

One thought on “Voor hetzelfde geld: hoe meer uit je geld te halen in Canada

  1. Door jullie goede opvoeding kunnen jullie nu geld besparen!
    Banken en instellingen moet je blijkbaar overal ter wereld goed in het oog houden.
    De koopjesdagen zijn een leuke manier om de mensen, hun omgeving en hun gewoontes te leren kennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *