“Waar gaan jullie nu eigenlijk naartoe?” – Deel 1: Alberta

Ik denk dat velen onder jullie hebben gegoogled waar Edmonton en Alberta nu eigenlijk liggen na het grote nieuws van onze verhuis. Alberta is een prachtige provincie. Er zijn zelfs liedjes over geschreven*:

I’m Alberta Bound
This piece of heaven that I’ve found
Rocky Mountains and black fertile ground
Everything I need beneath that big blue sky
Doesn’t matter where I go
This place will always be my home
Yeah I’ve been Alberta Bound for all my life
And I’ll be Alberta Bound until I die

* Alberta Bound recorded by Paul Brandt. On This Time Around, Orange Music Canada, 2004

Zo voelen wij ons ook. Daarom vind je hieronder 10 redenen waarom wij ervoor gekozen hebben naar deze prachtige provincie te verhuizen:

  • Alberta is een provincie in het westen van Canada en behoort tot de ‘prairie provinces’. We hebben hier echter veel meer verschillende landschappen dan alleen prairie. Het landschap gaat van boreale bossen in het noorden, bergen in het westen, badlands in het oosten tot foothills en prairies in het zuiden. Dit is meteen de eerste reden waarom we daar willen gaan wonen.
  • Alberta ligt in de ‘Mountain time’ tijdszone (8 uur verschil met België) en ligt op ongeveer 8 uur vliegen van Amsterdam.
  • Alberta is ongeveer 661.848 km² groot en heeft een bevolkingsdichtheid van 4,63 inw./km². Ter vergelijking: België is 30.528 km² groot een heeft een bevolkingsdichtheid van 370,9/km². Reden 2.
  • De provinciale bloem is de wilde roos, vandaar de naam Wild Rose Country, te vinden op alle nummerplaten.
  • De weersomstandigheden in Alberta zijn gerust grillig te noemen en kunnen gaan van zinderende zon over temperaturen tot -30 of hagelstormen die hagelbollen met de grootte van golfballen produceren tot Chinookwinden die de provincie in de winter even opwarmen. Het gezegde luidt dan ook “If you don’t like the weather, wait 5 minutes.”
  • Je kan hier vooral in het zuiden oneindig ver zien: vandaar de naam ‘Big Sky Country’ (de naam wordt gedeeld met Montana). Op het provinciale wapenschild zie je graanvelden met daarachter bergen onder een grote blauwe hemel.
  • De Badlands zijn een ware ‘Dinosaur Alley’ en herbergen een van de rijkste fossielbedden ter wereld.
  • Alberta is de meest zonnige provincie van Canada met meer dan 2.300 zonuren (312 dagen) per jaar. Ter vergelijking: in belgie zijn dit er 1.554. Reden 3.
  • Alberta heeft 5 nationale parken en meer dan 250 provinciale en recreatieve parken.
  • En tot slot (ok, dit was geen reden om hier naartoe te verhuizen, maar het is gewoon een leuk weetje :-)): De provincie organiseert jaarlijks een testicle festival. I kid you not. Tip: prairie oysters.

En voor diegenen die nog een geheugensteuntje nodig hebben van waar Alberta nu ook al weer ligt, hierbij een kaartje:

Meer weten? Lees dan zeker ook Deel 2: Edmonton en Deel 3: Canada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *