Zomer in Canada

Enkele weken geleden hadden mijn collega en ik het over de lente, die nu ondertussen toch wel mocht gaan komen. Ze vertelde me dat in Ontario, waar ze vandaan komt, de lente al volop bezig was en alles al mooi in bloei stond. Ze vertelde me ook dat er in Edmonton geen lente is, dat de winter simpelweg overgaat in de zomer. Toen vond ik dat moeilijk te geloven, maar ondertussen heb ik ondervonden dat het ook effectief zo is.

2 weken geleden sneeuwde het nog, maar ondertussen is alle sneeuw gesmolten en zie je het gras met de dag groener worden. Ook de eerste knopjes zijn verschenen aan de bomen. De temperaturen zijn de hoogte in geschoten en deze week genoten we van een zeer aangename 15 tot 25 graden met een stralend zonnetje.

Tijd dus om buiten te komen! Deze week hebben we voor de eerste keer ervaren waarom we naar hier zijn gekomen: een rustigere, meer ontspannen manier van leven, zelfs doordeweeks.

Hawrelek Park

Donderdagavond bezochten we na het avondeten Hawrelek Park, een 68 hectare groot stadspark op nog geen 10 minuutjes rijden van het stadscentrum. Het was zoeken naar een parkeerplaatsje en overal waren al mensen aan het barbecueën, badmintonnen of gewoon aan het genieten van de avondzon. Het is fantastisch dat er in Edmonton zoveel recreatieve faciliteiten zijn. Naast voorgenoemde heb je hier ook wandel-, fiets-, langlauf- en zelfs ruiterpaden. Op het grote meer kan je in de winter schaatsen en in de zomer kanovaren.

Rik en ik kozen ervoor om een rustige wandeling te maken waarbij we een enorm groot veld passeerden waar honden vrij konden rondlopen, rollen en spelen. De rivier is ook toegankelijk, waar enkele labradors dankbaar gebruik van maakten. Na onze wandeling namen we ons voor om een badmintonset te gaan halen, zodat we de komende weken op blote voetjes kunnen badmintonnen.

Elk Island National Park

Gisteren wilden we blijven genieten van het mooie weer en besloten we nogmaals Elk Island National Park te bezoeken, een bijna 200 km2 groot park, waar wolven, bizons, elanden en herten leven. Ditmaal hebben we de Shirley Lake wandeling gedaan: een 12 kilometer lange wandeling langs ontelbare meren en moerassen met in het midden een leuke kampeerplek aan het water, voorzien van firepits, picknicktafels en hout voor het kampvuur.

Voornemen 2: tweedehands kampeermateriaal op de kop tikken, zodat we na een stevige wandeling in de natuur lekker met een boek kunnen relaxen. ’S mores here we come! Om goed te zijn was het eigenlijk al te warm: het was puffen en zweten! De sneeuw is nog maar net gesmolten dus er kwamen veel omwegjes aan te pas om de grote plassen te omzeilen. Een plek stond zelfs volledig onder water! Na wat Road Construction door Rik was het echter goed te doen.

Bizons hebben we weer niet gezien, maar wel een konijntje op het pad en bij het naar huis rijden zagen we een elk, joepie :-). Ondanks het fantastische weer was het ook helemaal niet op de koppen lopen. Er zijn zoveel wandelpaden hier, plaats genoeg voor iedereen.

River Valley clean-up

Ons weekend werd vandaag afgesloten met een voormiddagje vrijwilligerswerk bij de Edmonton River Valley clean-up. We kunnen er echt niet tegen als mensen dingen gewoon weggooien op de grond, dus dit was de ideale vrijwilligersmogelijkheid. Om half 10 waren we present in Victoria Park, waar we uiteraard een waiver moesten invullen, voor het geval we zouden doodvallen.

Na de veiligheidsinstructies gelezen te hebben (geen naalden oprapen en de hellingen naar de rivier vermijden omdat het geregend had) kregen we een plastiek zak, een fluohesje en ieder een bonnetje voor een hapje en een drankje voor na ons zware werk. Gewapend met onze werkhandschoenen trokken we erop uit. Alle publieke groene plekken mochten opgeruimd worden, dus er was weer plaats genoeg voor alle vrijwilligers die in grote getale aanwezig waren.

Het is echt ongelooflijk wat je allemaal vindt: een borstel om een barbecue mee proper te maken, sokken, shorts, glazen flessen, zonnebrillen, enz. Fijn om nuttig bezig te kunnen zijn en leuk dat het geapprecieerd werd, want 2 voorbijgangers bedankten ons voor ons werk.

De middag werd afgesloten met een gratis koffie, gedoneerd door Timmies en een hotdog met relish en ketchup bij een rustgevend easy-listening live concert. Al bij al een gezellige voormiddag en zeker voor herhaling vatbaar.

Ook hier waren we weer onder de indruk van de faciliteiten. In het park staat een huisje waar je bij slecht weer kan picknicken, lekker warm en met propere wc’s. Deze faciliteiten zouden in België in no time een stort worden!

Hieronder een foto van de afvalberg die op een paar uurtjes door iedereen verzameld werd. Hoewel er hier overal vuilbakken staan, is er dus zeker nog werk aan de winkel!

Meer weten over de seizoenen in Canada? Lees dan zeker ook mijn post over winter in Canada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *