Belgen in Canada: Kristel uit Okotoks, Alberta

Enkele weken geleden maakten we kennis met Manuel, een Belgische bakker die een bloeiende zaak opstartte in Calgary. Deze week volgen we het verhaal van Kristel. Kristel is 49 jaar oud en woont met haar gezin in het mooie Okotoks, Alberta, net ten zuiden van Calgary. Het gezin emigreerde naar Canada in 2001 (dag van aankomst: 1 juli (Canada Day) – meteen goed vertrokken!). Het retourticket dat ze kochten omdat het de vlucht goedkoper maakte en ‘voor het geval dat’, werd nooit gebruikt. De vliegtuigmaatschappij ging failliet voor het retourticket verviel en zo was hun verhaal “meant to be”.

Hoe lang duurde het emigratieproces?

Ongeveer 1 jaar. We hadden al ons papierwerk gedaan voor we aankwamen, aangezien we verhuisden met onze 2 zoontjes die toen 7 en 2,5 jaar oud waren.

Wat was je motivatie om naar Canada te verhuizen?

Het was oorspronkelijk Peter (echtgenoot) die zo’n 30 jaar geleden liet vallen dat hij liever niet in België bleef. Hij heeft in 1989 de Berlijnse muur zien vallen en besefte dat er wel wat meer te zien was in de wereld. Ik heb lang aan het idee moeten wennen en blijkbaar moesten we eerst 2 kindjes hebben vooraleer ik overtuigd kon worden.

We noemden onszelf ‘moderne pioniers’. We kwamen niet aan met de boot, maar zijn wel vertrokken naar Canada zonder er ooit geweest te zijn en zonder jobs te hebben. We zijn letterlijk van nul terug begonnen.

Welke moeilijkheden ben je tegengekomen tijdens je eerste maanden en jaren in Canada?

Wel, we zijn in juli 2001 aangekomen en dan gebeurden de 9/11 aanslagen. Op dat moment had Peter nog geen werk en is de arbeidsmarkt hier volledig ingestort. Ik had gelukkig wel al werk gevonden, maar we hebben toch serieus zwarte sneeuw gezien dat eerste jaar.

Wat mis je het meest aan België?

Familie, vrienden en de eetcultuur.

En wat mis je helemaal niet?

De negativiteit, de kerktorenmentaliteit en de pollutie.

Wat vind je het leukste aan Canada?

De natuur. Wij wonen dichtbij de Rocky Mountains en noemen de Foothills onze ‘achtertuin’.

Wat doen we in België beter?

Frieten bakken en pateekes maken.

Wat doen we in Canada beter?

Genieten van de natuur, zuivere lucht kunnen ademen.

Welke raad zou je geven aan mensen die erover denken om ook te emigreren naar Canada?

Doe je huiswerk! Licht je voldoende in en als je de tijd hebt om zelf je dossier samen te stellen, doe dat dan. Als je iemand in vertrouwen neemt om je te helpen, opnieuw: doe je huiswerk. Er lopen jammer genoeg heel wat charlatans rond.

2 thoughts on “Belgen in Canada: Kristel uit Okotoks, Alberta

  1. Geachte Liesbeth en Rik
    Is genoemde Kristel toevallig lid van de HULL familie? Wij hebben hen in 1989 in Okotoks met vrienden bezocht. Onder ons was ook een wasserijhouder zoals vader Aurele. Vader en moeder Hull waren na hun pensionering hun zonen gevolgd naar Canada.
    met vriendelijke groeten
    Gunther Dierckx

    1. Dag Gunther, Kristel heeft een andere achternaam, dus ik denk het niet, maar het kan altijd natuurlijk. Bedankt voor je verhaal. Alberta zal er toen waarschijnlijk nog heel anders uitgezien hebben. De jaren 80 en 90 waren ‘golden’ denk ik voor nieuwe immigranten. Veel goedkopere huizenprijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *