Belgen in Canada: Aurelie uit Calgary, Alberta

De laatste weken maakten we kennis met Manuel en Kristel en deze week werpen we een blik op het leven van Aurelie. Aurelie is 36 en woont samen met haar partner Liam en hun 3-jarige zoon in Calgary, AB. Aurelie woont in Canada sinds 2009 en werkt in communicatie en marketing.

Via welke weg emigreerde je naar Canada?

Ik ben naar hier gekomen via het working holiday programma (1 jaar).  Net voordat mijn WHP-visum verviel in maart 2010, heb ik mijn PR aangevraagd via family sponsorship.

Hoe lang duurde het emigratieproces?

In november 2011 werd ik permanent resident. Mijn eerste pr (permanent resident)-aanvraag werd geweigerd (in maart 2011) omdat ik mijn aanvraag enkele weken te vroeg had opgestuurd (we moesten 12 maanden samenwonen op het ogenblik van de aanvraag om common-law beschouwd te worden, maar we woonden toen pas iets over 11 maanden samen). We hebben toen een advocaat ingeschakeld zodat ik toch nog in Canada kon blijven, weliswaar als toerist. Via de advocaat hebben we een nieuwe aanvraag ingediend die uiteindelijk goedgekeurd werd. Sinds 2015 heb ik de dubbele nationaliteit.

Wat was je motivatie om naar Canada te verhuizen?

Liefde. Mijn partner Liam is Canadees.

Welke moeilijkheden ben je tegengekomen tijdens je eerste maanden en jaren in Canada?

De moeilijkheden waren vooral rond emigratie. Ik had vrij snel werk gevonden, had leuke collega’s, waarvan sommige goede vrienden werden. Liam en ik hadden ook snel een huisje gevonden om te huren. Alles ging dus goed, totdat ik een brief kreeg dat mijn pr-aanvraag geweigerd was. Die brief kwam toe nadat ik ongeveer twee jaar in Canada woonde. De brief zei dat ik het land meteen moest verlaten. Van de ene dag op de andere mocht ik niet meer werken, want ik had geen legaal statuut meer. Ik ben uiteindelijk wel mogen blijven, met een toeristenvisum, maar moest dus ontslag nemen. Die acht maanden waren moeilijk omdat ik geen inkomen meer had.

Wat mis je het meest aan België?

Ik mis mijn familie en vrienden het meest, en de korte fiets- en wandelafstanden om naar ’t centrum te gaan en af te spreken.

En wat mis je helemaal niet?

De drukte (bebouwing), de files, regen en grijs weer.

Wat vind je het leukste aan Canada?

De vriendelijkheid, de uitgestrektheid, de natuur en bergen, de mogelijkheden… er is altijd wel iets te doen. En alles is bijna altijd of laat open… Ik moet minder plannen.

Wat doen we in België beter?

Omdat België kleiner is, denk ik dat families elkaar vaker zien. Hier is het normaal dat families in verschillende delen van het land wonen, dus een wekelijkse koffie en taart zit er niet in. België is ook gezelliger wat eten/drinken betreft en alcohol is niet superduur 😊. En als je in België werkt, krijg je over het algemeen meer betaald verlof dan in Canada.

Wat doen we in Canada beter?

Zwangerschapsverlof (12-18 maanden), een ongelofelijk aanbod aan activiteiten voor klein en groot (vooral outdoor) en in het algemeen denk ik dat de levenskwaliteit misschien iets beter is.

Welke raad zou je geven aan mensen die erover denken om ook te emigreren naar Canada?

Doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *