Winter in Canada

winter

Deze ochtend gaf de thermometer in mijn auto -37 graden aan. Ja, je leest het goed: 37 graden ONDER NUL (en -45 gevoelstemperatuur). In België is het momenteel een zwoele 12 graden. Dat is een verschil van maar liefst 49 graden! Voor Albertans is dit echter het leven zoals het is. Uit de zomermaanden wordt alles gehaald wat erin zit en tot de temperatuur onder het vriespunt zakt, blijft men stug rondlopen in slippers en T-shirt. Op de radio werd deze namiddag het spel ‘Waar is het kouder?’ gespeeld om een concertticket te winnen (ter info: in Alaska en Siberië is het momenteel warmer dan hier. Een diepvries is ook warmer dan Alberta trouwens.).

Na 3 jaar zijn Rik en ik best goed aan de koude gewend: -25 graden is ‘een beetje fris’ en een beetje sneeuw brengt ons ook niet meer van de wijs. -37 is echter extreem, zelfs voor Alberta. Bij deze temperaturen krijg je Belgische toestanden van treinen die in panne vallen, sporen die kapotvriezen en bussen die te laat zijn.

De koudste dag in Canada ooit gemeten is 3 februari 1947 toen het kwik in Snag, Yukon een dieptepunt van -63°C bereikte.

Om te kunnen functioneren in dit klimaat is het belangrijk dat je voorbereid bent. Check de weer app op je telefoon zodat je weet wanneer er een snowfall of extreme cold warning in voegen is. De Canadese infrastructuur is echter op veel vlakken erg goed aangepast aan het klimaat.

Een overzicht:

Op school

Dagen zoals deze zijn zogenaamde ‘blue days’ tijdens dewelke de kinderen niet buiten moeten spelen tijdens de speeltijd (oef!). Op ‘snow days’ is de schoolbus afgeschaft en moeten kinderen helemaal niet naar school.

Kleuters worden goed ingepakt met snow boots, handschoenen, een skipak en baklava. Een tripje met de auto vraagt heel wat denkwerk van mama’s. Het is niet veilig om een kind met een dikke skijas in zijn kinderstoeltje te zetten. Maar ja, wat moet je dan bij -37? Sophia krijgt boven haar normale kleren een fleece bunting suit aan dat omplooit over haar handen en voeten. Onder het bunting suit draagt ze een baklava en over haar beentjes gaat nog een fleece dekentje. Qua gewone kleren moet je dan weer zorgen dat die niet te dik zijn, want binnen is het overal WARM! The struggle is real!

Met de wagen

Canadese wagens hebben een aantal snufjes die Belgische auto’s niet hebben. Met een remote starter kan je je wagen van in je huis starten, zodat je na een kwartiertje in een lekker warme auto kan stappen. En om ervoor te zorgen dat je batterij niet doodgaat worden auto’s ’s nachts om het op z’n Belgisch te zeggen ‘in de pries gestoken’. Er zit dan een ‘block heater’ in de auto die je in de winter uit de motorkap laat bungelen en waaraan je een verlengkabel bevestigd die aan het huis of in de garage in het stopcontact gestoken wordt. Heel veel mensen hebben hier ook startkabels in hun wagen liggen.

De wegen zijn hier best goed. Onze gravelbaan is altijd goed berijdbaar en ook de county roads zijn sneeuw- en ijsvrij. In de stad duurt het altijd wat langer vooraleer alle wegen sneeuwvrij gemaakt zijn na een grote sneeuwval. Residentiele wijken worden er vaak – letterlijk – een schaatsbaan. Winterbanden zijn in Alberta niet verplicht, maar wel aangeraden. Wil je via de bergen van Alberta naar BC, dan zijn sneeuwbanden wel verplicht en vrachtwagens have to ‘chain up’ (sneeuwkettingen plaatsen).

Op het werk

Verzoek van de week toen ik restaurants boekte voor mijn bazen: ‘as long as we don’t need to go outside 😊’. De grote steden in Canada zijn allemaal uitgerust met zogenaamde pedways: bruggen die de 1ste verdiepen van kantoorgebouwen met elkaar verbinden. Ook ondergronds geraak je een heel eind. Op die manier kan je in Edmonton een groot deel van de downtown kern bereiken zonder buiten te komen (snel is dit echter niet).

Indoor en outdoor shoes zijn hier ook doodnormaal. Iedereen heeft hier de goede gewoonte om als je ergens binnenkomt je schoenen uit te doen. In de winter vind je overal schoenrekjes waar je je winter boots kan achterlaten.

Mexico

Moest je ondanks al deze maatregelen de winter nog altijd willen ontvluchten dan kan je nog altijd op vakantie naar Mexico (de vakantiebestemming voor Canadezen).

Of je trekt als ‘snowbird’ (gepensioneerde) voor enkele maanden naar Arizona.

“I wonder if the snow loves the trees and fields that it kisses them so gently? And then it covers them up snug, you know, with a white quilt; and perhaps it says, ‘Go to sleep, darlings, till the summer comes again.” – Lewis Carroll

And if all else fails: hibernate! Hygge all the way 😉. Nog 78 dagen tot de Canadese lente aanbreekt (lees alvast mijn post over zomer in Canada).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *