Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/ouronewaytickettocanada.com/public_html/wp-content/themes/journey/framework/options/core/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
10 typisch Canadese gerechten die je zeker eens moet proberen!
Integreren

Over eten: 10 typisch Canadese gerechten die je zeker eens moet proberen!

By
on
April 30, 2017

Net zoals België bekendstaat om zijn frietjes, chocolade en bier, heeft ook Canada een hele reeks culinaire beroemdheden. Iedereen weet denk ik wel dat Canada de grootste producent van maple syrup (esdoornsiroop) ter wereld is, maar wist je bijvoorbeeld dat het niet de Amerikanen, maar de Canadezen zijn die per jaar de meeste donuts verorberen? Voor hun sugarfix moeten Canadezen ook niet ver lopen: er zijn meer donutwinkels per inwoner dan waar ook ter wereld (ik vermoed dat Tim Hortons hier voor iets tussen zit). Hieronder vind je een overzicht van 10 Canadese drankjes of gerechten die ik in Canada heb leren kennen. Wees gewaarschuwd: gezond zijn ze niet!

Beavertail

Een soort koffiekoek gemaakt van gefrituurd volkorendeeg dat belegd wordt met zo ongeveer alles wat ongezond is: nutella, pindakaas, koekjes, M&M’s… De beavertail vindt zijn oorspong in Ottawa en is ondertussen uitgegroeid tot een succesvol merk. Een beavertail heeft, zoals de naam het al zegt, de vorm van de staart van een bever, Canada’s nationale dier (ook te vinden in het logo van Parks Canada). Slechts 428 calorieën per stuk!

Ceasar

Mijn persoonlijke favoriet (en gehaat door Rik): een cocktail op basis van Clamato juice (tomaten/mosselsap), wodka, worcestersaus en hot sauce, afgewerkt met een randje selderijzout, een partje limoen en een stuk rauwe selder. Uitgevonden in Calgary door restaurateur Walter Chell.

Poutine

Frietjes met jus en stukjes kaas (uitgevonden in Quebec).

Nanaimo bar

Een drielagige dessertreep die zijn oorsprong vindt in Nanaimo op Vancouver Island. Het koekje bestaat uit een kruimeldeeg, een laag crème-au-beurre en een laagje chocolade. Het originele recept vind je hier. Reistip: in Nanaimo kan je een Nanaimo Bar wandeling doen die je meevoert op een heuse Nanaimo bar ontdekkingstocht: van gefrituurde Nanaimo bars tot Nanaimo bars met chili of pindakaassmaak. Voor ieder wat wils :-)!

Ketchup

Wat mayonaise is voor België is ketchup voor Canada. Ketchup wordt overal bijgedaan. Het summum is blijkbaar ketchup op Kraft dinner (mac & cheese uit een kartonnen doos), het favoriete avondmaal van Canadezen. Deze voorliefde is ook terug te vinden in typisch Canadese ketchup chips. Nu ik erbij nadenk vrees ik dat mijn ketchup gewoonte hier ook ontstaan is. Op de ranch deden de zonen des huizes ook steeds ketchup op hun eitjes en breakfast muffins en ik vrees dat ik dat overgenomen heb… En er vervolgens Rik mee heb aangestoken.

Maple syrup

Heb je thuis een bus esdoornsiroop staan dan is de kans groot dat deze geproduceerd werd in Canada. 75 tot 80 procent van de wereldvoorraad komt namelijk uit Quebec. Maple syrup wordt gemaakt van sap gewonnen uit de esdoorn, waarvan de afdruk van het blad is uitgegroeid tot het nationale icoon van Canada. Reistip: als je ooit in Quebec bent, bezoek dan zeker een sugar shack (cabane au sucre). In deze sugar shacks kan je leren hoe de siroop getapt en verwerkt wordt en kan je zelfs je eigen maple lolly maken in de sneeuw. Een overzicht om bij te watertanden vind je hier.

Muntchocolade

In alle mogelijke vormen. Ben je tijdens de kerstperiode in Canada, wees dan gewaarschuwd en denk 2 keer na voor je je tanden zet in een lekker uitziend stuk chocolade. De kans is groot dat er munt in zit! 2de waarschuwing: ook te vinden in warme chocomelk!

Root beer

Belgen, make no mistake, want hoewel de naam het suggereert en het goedje er ook uitziet als donker bier, bier is het niet! Er zit zelfs geen alcohol in! Rootbier is namelijk een soort frisdrank gemaakt van wortelextracten. Vooraleer je enthousiast een root beer besteld tijdens je volgende tripje naar Noord-Amerika: weet dat het goedje smaakt naar tandpasta.

English breakfast muffin

Favoriet nummer 2 uit de lijst: een soort platte, vaste pistolet met daartussen een eitje, een stukje kaas en wat strips bacon, afgewerkt met ketchup! Alle favoriete dingen van de Canadees in 1 heerlijk ontbijt!

’s Mores

Als je ooit gaat kamperen in Canada, dan is de kans groot dat je enkele medekampeerders ’s mores zal zien maken. ’s Mores bestaan uit een marshmallow en een stuk chocolade tussen 2 Petit Beurre koekjes. Het geheel wordt verpakt in zilverpapier en boven de barbecue of op het rooster boven het kampvuur gelegd. Na een aantal minuten heb je een smeuïg dessert. Dit ideale afsluiting van een fijne dag in the outdoors!

TAGS
4 Comments
 1. Reply

  Antoine Van Hoorebeke

  February 19, 2019

  Dag Liesbeth en Rik,
  Ik had graag regelmatig nieuws ontvangen van jullie belevenissen in Canada.
  groetjes uit Munte/Merelbeke
  Antoine en Marylou

 2. Reply

  mats van diepen

  January 10, 2020

  Hallo Rick en Liebeth, ik heb door jullie info een 9 dankjewel he doei

  • Reply

   Liesbeth

   January 13, 2020

   Super! Graag gedaan :-).

 3. Reply

  joep

  May 7, 2020

  ik zoek iets meer informatie maar vind dit wel een goede site

LEAVE A COMMENT

Liesbeth
Calmar, AB

Hallo, ik ben Liesbeth en samen met mijn vriend Rik verhuisde ik op 30 december 2016 naar Canada. Met deze blog willen we jullie laten meegenieten van onze avonturen, van het eerste opzoekwerk tot het opbouwen van ons nieuwe leven in Canada.

Quotes
Subscribe

Photos