“Waar gaan jullie nu eigenlijk naartoe?” – Deel 2: Edmonton

In deel 2 van de serie “Waar gaan jullie nu eigenlijk naartoe” willen we jullie wat meer inzicht geven in onze nieuwe thuisstad, Edmonton. Het contrast tussen ons gevoel over Alberta vs. ons gevoel over Edmonton kon niet groter zijn. Alberta hebben we al een hele tijd geleden in ons hart gesloten. We hoefden dus niet lang na te denken over naar welke Canadese provincie we wilden verhuizen.

De keuze voor Edmonton was puur economisch: meer jobs en goedkopere woningen. En hoewel Calgary bijna op de stoep van de Rockies ligt zijn we er vanuit Edmonton op 4 uur ook. Elk Island National Park ligt zelfs op amper een dik half uurtje rijden. We mogen dus zeker niet klagen. Hieronder 10 weetjes over Edmonton:

Edmonton:

  • is de hoofdstad van de provincie Alberta en huisvest tevens het provinciale parlement.
  • telt 932.546 inwoners, wat het de 2de grootste stad van Alberta (na Calgary) en de 5de grootste stad van Canada maakt.
  • heeft een oppervlakte van 685 km2 (4 maal zo groot als Brussel dat tevens ongeveer 1 miljoen inwoners telt).
  • huisvest de grootste mall van Noord-Amerika: de West-Edmonton mall. Neem het van mij aan: daarvoor moet je niet naar hier komen.
  • heeft zijn eigen Bokrijk, namelijk Fort Edmonton Park, dat ook meteen het grootste living history museum van Canada is.
  • De ijshockeyploeg van Edmonton zijn de Oilers (zeer belangrijk als je hier ooit geïntegreerd wil raken :-)). Ik ben er zeker van dat je tijdens je examen om Canadees te worden minstens 3 namen van ijshockeyploegen moet kunnen opnoemen ;-). Ter info: Calgary heeft de Flames en Vancouver de Canucks.
  • heeft het grootste gebied verbonden parkland van Noord-Amerika. De River Valley is zelfs 22 keer groter dan Central Park.
  • is huis van ’s werelds grootste cowboyboot. Ook te vinden in de Edmonton ‘area’ (met een korrel zout te nemen): ’s werelds grootste pyrogy, paasei en champignon. Met andere woorden: elk excuus is goed om ervoor te zorgen dat reizigers een pitstop maken in je dorp en zo de lokale economie steunen.
  • is gelegen aan de North Saskatchewan River, een gletsjerrivier die ontspringt in de Rockies en uitmondt in de Saskatchewan River (in Saskatchewan).
  • Bijna 75% van de Edmontonians heeft het Engels als moedertaal, in vergelijking met 55% in Vancouver en 53% in Toronto. Het is duidelijk waar alle immigranten heen willen! *cijfers van 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *