Inpakken. De taak waar door velen enorm tegenop wordt gezien bij een internationale verhuis was voor mij eigenlijk wel een leuke bezigheid. Ik hou van organiseren en een opgeruimd huis staat voor mij gelijk aan een opgeruimd hoofd. Hieronder enkele tips die ervoor zorgen dat ook jouw verhuis appeltje eitje wordt i.p.v. 1 grote nachtmerrie:
1. Begin op tijd
Dit is waarschijnlijk de belanrijkste tip die ik je kan geven, zowel voor je mentale toestand als voor je portemonnee. Wij zijn een jaar voor onze effectieve verhuis al begonnen met het uitsorteren van onze spullen. Dingen van grote waarde werden verkocht op Kapaza en kleinere zaken werden verkocht op rommelmarkten. Ik denk dat we zeker 7 rommelmarkten hebben aangedaan. Dit is ook gewoon gezellig, zeker als het een rommelmarkt in je woonplaats/geboortedorp betreft. Maak een verse pot koffie, haal wat koffiekoeken (je zal ze missen) bij de bakker en verkopen maar.
Onze meubels zijn allemaal overgenomen door de nieuwe huurder van ons huisje en door Rik’s broer die alleen ging wonen, wat ons ook heel erg veel gesleep en kopzorgen bespaarde. Ik heb alles bijgehouden in een spreadsheet in wij zijn er in geslaagd om op deze manier een potje van een kleine 2.000 euro bij elkaar te sprokkelen.
2. Koop geen extra rommel
Het spreekt voor zich, maar als je weet dat je gaat verhuizen naar de andere kant van de wereld koop dan geen rommel bij. Als je toch dingen nodig hebt, zoals meubels, etc., koop ze dan tweedehands. Op deze manier maak je veel minder verlies als je je spullen weer moet verkopen. Je denkt nu misschien wel: “Oh, maar dan neem ik mijn sofa, salontafel en 10 boekenkasten gewoon mee.” Weet echter dat tenzij je allemaal design spullen hebt, de kost van de verhuis meer zal zijn dan de kost van je spullen. Denk er ook aan dat voltages verschillend kunnen zijn in je nieuwe thuisland waardoor je elektrische apparaten onbruikbaar zijn/een omvormer nodig hebben. Wij hebben niks van elektrische apparaten meegenomen.
3. De gevreesde douane
Enkele tips om ervoor te zorgen dat je spullen vlot door de douane geraken :
- Maak een lijst met alles dat in je verhuisdozen zit (met beschrijving, waarde, serienummer indien elektronica, etc.). Als je verhuist naar Canada moet je sowieso bij landing een document voorleggen met vermelding van alles dat je binnenbrengt (zowel op dat moment als de spullen die zullen nakomen), dus je kan het maar beter ineens goed doen. Ik maakte een spreadsheet (yes, I love spreadsheets) met tabs voor boeken, hobbyspullen, keukspullen, etc. en telde die dan allemaal op. Voor op de luchthaven (bij aankomst) heb je dan de totalen per categorie. Klik hier voor de regels van de Canadese overheid i.v.m. het aangeven van de spullen die je Canada binnenbrengt. Voor de verhuis en de inklaring van je inboedel kan je de gedetailleerde lijst gebuiken.
- Lees ook op voorhand zeker na welke producten problemen kunnen geven zoals wapens, dierlijke producten, houtproducten, etc. Een overzicht en meer info vind je hier.
4. Vraag offertes op
Ga op zoek naar bedrijven die verschepen van/naar je thuisland/eindbestemming en vraag offertes op. Je zal merken dat er geen supergroot aanbod is van bedrijven die naar Canada verschepen. Bijna alle bedrijven die wij vonden waren Nederlandse bedrijven. Denk ook na over het volume dat je wil verschepen: wil je een volledige container, een gedeelde container of slechts een paar dozen mee nemen? Via FedEx kan je bijvoorbeeld een paar dozen laten verschepen per vliegtuig, maar dit is natuurlijk niet aangewezen als je je hele inboedel verhuist.
Wij hadden onmiddelijk beslist om geen hele inboedel te verhuizen. Het verschepen van een hele container kost al gauw 15.000 euro, wat te gek was om Ikea meubels te verhuizen. We hebben gekozen voor groupage of deellading waarbij je met een aantal mensen een container deelt. Je betaalt dan per kubieke meter. Wij hebben op voorhand alle afmetingen van onze dozen neergepend zodanig dat we precies wisten hoeveel m3 we wilden verschepen. Uiteindelijk betaalden we een kleine 2.000 euro (inclusief verzekering) voor 3.5 m3. Dit was genoeg voor al onze persoonlijke spullen (huishoudgerei, hobbyspullen, boeken, dingen met sentimentele waarde, etc.).
Denk er ook over na of je alles zelf wil inpakken of je dit wil laten doen en of je inboedel laat verschepen van deur tot deur of je je spullen zelf wegbrengt/ophaalt. Wij hebben ervoor gekozen om de spullen bij mijn ouders te laten ophalen. We zijn ze wel zelf gaan ophalen in het depot in Edmonton. Gewoon een UHaul trailer huren en je bent klaar.
5. Timing
Denk er over na wanneer je je spullen wil laten leveren. De inboedel van een heel huis past immers niet in een klein, tijdelijk appartementje en je wil natuurlijk vermijden dat je moet gaan betalen om spullen in de opslag te steken. Wij hebben onze spullen laten overkomen toen we een semi-permanent huurhuisje hadden gevonden. Onze spullen zijn ongeveer een dikke maand onderweg geweest (per boot en trein), van deur tot deur. Let bij de timing ook op de wetgeving rond je immigratie. Wij konden onze spullen tot 1 jaar na onze landing belastingsvrij laten overbrengen.
Al bij al is het hele verhuisproces ons 100% meegevallen. Niet te veel stress en maar 1 gebroken schaal. Scherven brengen geluk, toch?