WWOOFing bij Chungo Creek Outfitters – De setting

paarden in de bergen

“Where did the summer go?” vraag ik me momenteel af. Juli en augustus zijn voorbijgevlogen. Hoog tijd dus om een aantal dingen neer te schrijven, vooraleer alles – zoals mijn mede-wwoofer Mary het stelde – “turns into one big blur”. En dat is exact wat ik niet wil. De afgelopen 2 maanden vond ik alles waarnaar ik op zoek was in Canada: rust, de uitdaging om je grenzen te verleggen en een adembenemde achtertuin. Hmm, waar zal ik beginnen? Mijn thuis de afgelopen maanden was Chungo Creek Outfitters in Nordegg, een oud mijnstadje ongeveer 100 km ten oosten van Banff National Park.

Off the beaten path

Het bedrijf bevindt zich op een half uurtje rijden van laatstgenoemde in een stukje ongerepte wildernis. Toeristen reizen doorgaans niet zo ver, heerlijk rustig dus. Diane en Greg, mijn gastouders, verhuren 3 authentieke houten cabins en bieden trail rides en hunts aan. De trail rides vinden plaats van juni tot augustus. Vanaf september neemt Greg jagers – doorgaans rijke Amerikanen – mee naar de backcountry op jacht naar een bighorn sheep.

DSCN5332.jpg
90_DSCN5342.jpg
DSCN5328.jpg

De wc’s bij Chungo Creek bestaan uit “outhouses”; electriciteit is er niet, tenzij opgewekt door een generator; lampen branden op propane en douchen gebeurt in een schattig houten huisje – met warm water! Er gaat niets boven het nemen van een douche met uitzicht op een blauwe hemel! Een paar honderd meter van het huis van Diane en Greg bevindt zich het “bunkhouse” van kleinzonen Wesson en Colt. Zij wonen permanent bij hun grootouders in.

90_DSCN5329.jpg

Paardetende boomstronken

Greg heeft ongeveer 70 paarden, verspreid over de weide thuis – lees: het hele domein waarop ze vrij rondlopen – en 3 weiden in “de omgeving”. De paarden zijn voornamelijk Quarter Horses, Paints en kruisingen met Shires of Clydesdales. De paarden worden gebruikt als pack horse tot ze 6 of 7 zijn en worden dan pas zadelmak gemaakt. Tegen die tijd zijn ze al gewend aan een gewicht op hun rug, aan zwaaiende touwen en zeilen en zouden ze gewend moeten zijn aan “paardetende boomstronken en stenen”. De huidige kudde is wat klein (Quarters horses meten gemiddeld maar 1.50) volgens Greg die graag de zwaardere, grotere paarden ziet. “So he’ll have to go shopping”. Voor een normaal paard van de veiling betaal je hier maar 300 dollar, dus dat valt nogal mee. Dat het soms “bucking stock” is, getraind voor rodeo’s, moet je er dan maar bij nemen.

large_DSCN5122b.jpg
DSCN5085b.jpg
large_90_DSCN5776.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *