De laatste tijd krijgen we vaak berichtjes van mensen die net als wij de stap willen zetten om te verhuizen naar Canada. We zijn ondertussen dik 2 jaar hier. Tijd voor een terugblik! Hoe is het leven ons hier vergaan de laatse 2 jaar? Zijn we waar we willen zijn? En hoe gaat het nu verder?
Tijd voor de harde waarheid: de afgelopen 2 jaar zijn zeker niet gemakkelijk geweest. Verhuizen naar een ander land is GEEN rozengeur en maneschijn, zelfs niet als je vloeiend de taal spreekt, opgeleid bent en van aanpakken weet (hoewel deze zaken natuurlijk wel helpen).
Hieronder vind je een overzicht van wat de pijnpunten waren tijdens dit hele proces:
1. Werk vinden
Voor mij was dit appeltje, eitje, omdat ik kon beginnen bij het bedrijf waar ik in Belgie ook al voor werkte. Op deze manier heb ik het ingewikkelde Canadese systeem omzeild. Als je een job wil vinden in Canada zijn 2 zaken heel erg belangrijk, namelijk Canadese werkervaring en connecties. Als nieuwe immigrant heb je deze zaken natuurlijk niet. Enkele tips:
- doe vrijwilligerswerk. Dit toont aan dat je je verbonden voelt met en je inzet voor de gemeenschap.
- netwerk. Op deze manier kan je via via toch in contact komen met de beleidsmakers van de sector waarin je wil gaan werken.
Op deze manier heeft Rik na 6 maanden kei hard werken een job gevonden als Transit Peace Officer, een soort politie voor het openbaar vervoer. In Belgie was Rik inspecteur bij de politie van Leuven met 8 jaar dienst en een masterdiploma. En hoewel hij slaagde voor alle testen tijdens het selectieproces van de politie van Edmonton werd hij niet aangenomen ‘omdat ze dachten dat hij niet in de sneeuw zou kunnen autorijden’… Canadezen hebben geen voeling met de rest van de wereld en Canadese papiertjes, connecties, etc. zijn helaas super belangrijk.
2. Vriendjes maken
Mensen ontmoeten in Canada en keuvelen over koetjes en kalfjes tijdens je rondreis door dit prachtige land is geen probleem. Echt connecties maken daarentegen is heel wat moeilijker. Wij hebben deze laatste jaren toch ondervonden dat het best moeilijk is om nieuwe vrienden te maken, aangezien iedereen al ‘vastzit’ in zijn eigen vriendenkring. En om 1 of andere vreemde reden zijn de mensen die we wel leren kennen allemaal super gelovig en proberen ze ons altijd – tevergeefs – mee te slepen naar de kerk. ‘Niet getrouwd en een kind, zondaars!’ denken ze vast! Na 2 jaar begint het echter eindelijk een beetje te lukken en beginnen we onze weg in de gemeenschap te vinden. Een leven zonder familie en vrienden in de buurt: onderschat het niet!
3. Bureaucratie
Voor alles heb je hier een papiertje nodig. Wil je als peace officer op de fiets patrouilleren? Dan moet je op 3-daagse fietscursus! Wil je je aansluiten bij de energieleverancier en je hebt (uiteraard) geen Canadese kredietgeschiedenis? Geen probleem, maar dan betaal je wel $500 vooruit. Identiteitspapieren gestolen? Zorg dan maar dat je iemand kent die op zijn communiezieltje kan zweren dat je wel effectief bent wie je zegt dat je bent. En om te eindigen met een positieve noot: Geflitst? Geen probleem! Gewoon naar de rechtbank gaan en korting vragen.
Volgende week bekijken we in deel 2 ‘Zijn we waar we willen zijn?’ de huidige stand van zaken.
Jullie mogen terecht trots zijn omdat jullie standhouden en er nog steeds voor willen gaan.