Zwanger in het buitenland

In september 2017 ontdekten we dat we in blijde verwachting waren van ons eerste kleine wondertje. Ondertussen is dat kleine wondertje al 6 maanden oud. Tijd voor een blogpost dus! We waren net gesetteld in Canada en hadden onze administratie op orde en nu begon de mallemolen opnieuw: een dokter zoeken, mijn werkgever inlichten, op zoek naar babyspullen… Een overzicht.

Op zoek naar een dokter

Ik wou een thuisbevalling. Probleem is dat je dan een vroedvrouw nodig hebt. Probleem is dat de overheid slechts de zorg aan een beperkt aantal vrouwen terugbetaalt, wat resulteert in een enorme wachtlijst. In andere provincies is het beroep helemaal niet gereguleerd, wat betekent dat je de geboorte uit eigen zak moet betalen (niet aan te raden – ik heb hiernaar geinformeerd en de prijs was 4,500 dollar!). The waiting list it was dus. Ik ontdekte dat ik zwanger was toen ik ongeveer een week overtijd was. De dag erna zette ik me op de wachtlijst, waar ik helaas nooit ben afgeraakt… Tevens heb ik alle praktijken persoonlijk gecontacteerd, maar helaas had niemand plaats. Tip voor volgende keer dus: direct testen en meteen persoonlijk een praktijk contacteren. En hopen op een winterbaby, want in de zomer zijn al die vroedvrouwen ook nog eens met vakantie.

Plan B werd het zoeken naar een praktijk die niet te gemedicaliseerd dacht over zwangerschap en geboorte en waar ruimte zou zijn voor mijn niet-gemedicaliseerde bevalling (dat was het plan alleszins. Mijn stuitbabydacht er helaas anders over). Aangezien ik geen huisdokter had, heb ik mezelf verwezen naar de praktijk die ik mits wat research gevonden had. De praktijk bestaat uit huisartsen die gespecialseerd zijn in zwangerschap, wat dus zorgde voor een meer laagdrempelige aanpak. Bij een risico-zwangerschap word je sowieso doorverwezen naar een gynaecoloog.

Werkgever inlichten en zwangerschapsverlof regelen

Technisch gezien moet je je werkgever hier pas inlichten een paar weken voor je gaat bevallen. De regel bij ons op het werk is echter dat je de personeelsdienst moet inlichten tussen 3 en 4 maanden zwangerschap, wat ook logisch is uiteraard, zodat er vervanging gezocht kan worden. Via het werk kreeg ik 3 calls gedurende de zwangerschap, tijdens dewelke info gegeven werd over alles wat gedaan moest worden. Prima geregeld dus! Zwangerschapsverlof duurt hier een jaar (aan 55% betaald/maand) of 18 maanden (aan 33% betaald/maand). Dit jaar is een combinatie van zwangerschapsverlof (15 weken) en ouderschapsverlof (35 weken). Ouderschapsverlof moet binnen het eerste jaar worden opgenomen. Ouderschapsverlof kan opgenomen worden door de vader of moeder. Je zwangerschapsverlof kan je opnemen vanaf 3 maanden voor de geboorte. Meer info over zwangerschapsverlof in Canada vind je hier.

Het leuke gedeelte: de voorbereiding

Om te weten waaraan ik me kon verwachten wou ik graag een zwangerschapscursus volgen. Deze zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen afhankelijk van je voorkeur gevolgd worden bij het ziekenhuis, de vroedvrouwenpraktijk of bij een doulapraktijk. De babykamer kan worden ingericht met spulletjes uit de winkel (duur!) zoals Buy Buy Baby of Babies R Us of met tweedehands finds. Er zijn hier erg leuke tweedehandswinkels, zoals Once Upon A Child, waar je voor een prikje babyspullen en kleding kan kopen. Tevens zijn er grote tweedehandsbeurzen, zoals Little Monsters Swap Meet in Spruce Grove, waar je voor nog een beter prikje spullen kan vinden. Grote items zoals een bedje, draagzak, kinderwagen, etc. vonden wij via Kijiji of Facebook. Ophalen die handel en klaar!

Bevallen, en wat nu?

Hoewel sommige mensen dit misschien denken is een jaar zwangerschapsverlof geen vakantie. De zorg voor de baby, een huishouden (met hond, dus extra werk!), een man ;-)… Moest je je toch gaan vervelen dan is er hier geen tekort aan zogenaamde mommy groups. Voor ieder wat wils! Een overzicht:

  • voor wandelende mama’s: Hike It Baby – Facebookgroep
  • voor fitnessende mama’s: Hot Momma fitness
  • voor andere mama-meetende mama’s: Mommy Connections
  • voor slimme mama’s: baby lap time in de lokale bibliotheek
  • voor mama’s en papa’s: babyzwemmen in het lokale rec centre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *