How to rock the Express Entry Pool in 5 steps

Denk jij er ook aan om te emigreren naar Canada? Denk eraan: een goede voorbereiding is het begin van alle werk en zal je veel geld en kopzorgen besparen. 1 tot 2 jaar voor het geplande vertrek beginnen is geen overbodige luxe. Hieronder vind je een overzicht van het emigratieproces via het Express Entry systeem dat – als je in aanmerking komt – veruit de beste manier is om naar Canada te emigreren aangezien je via dit systeem een permanente verblijfsvergunning krijgt (die elke 5 jaar eenvoudig vernieuwd kan worden) en je dus niet afhankelijk bent van tijdelijke werk- of studievergunningen.

Stap 1: kom ik in aanmerking?

Of je in aanmerking komt hangt af van een heel aantal factoren: je leeftijd, werkervaring, beroep, opleiding, talenkennis, Canadese werkervaring, een jobaanbod, familie in Canada, etc. Via deze tool van het CIC (Citizenship and Immigration Canada) kan je nakijken of je in aanmerking komt om naar Canada te emigreren onder het Express Entry systeem. Kom je niet in aanmerking, ga dan naar stap 3.

Stap 2: heb ik genoeg punten t.o.v. de concurrentie?

In aanmerking komen is helaas niet voldoende. Je moet er ook voor zorgen dat je genoeg punten hebt (op basis van bovengenoemde factoren). Je punten berekenen kan hier. Vervolgens moet je bekijken hoe goed je scoort in vergelijking met de concurrentie. Alleen diegenen met de meeste punten worden immers uit de pool getrokken. Een overzicht van de historische trekkingen en de huidige scores van de concurrentie vind je hier.

Stap 3: hoe kan ik mijn score verbeteren?

Heb je te weinig punten: niet getreurd. Je kan er helaas niet voor zorgen dat je jonger wordt of op miraculeuze familie krijgt in Canada, maar je bent op tijd begonnen en hebt nog tijd om je score te verbeteren. Dit kan o.a. door:

 • het verbeteren van je talenkennis (Frans of Engels)
 • het behalen van een bachelor- of masterdiploma (ik weet het: dit is niet evident, maar waar een wil is, is een weg)
 • het opbouwen van meer werkervaring (check vooraf wel of je beroep “skilled” is. Staat je beroep niet in voorgaande lijst, dan wordt je werkervaring helaas niet in aanmerking genomen)
 • bekijk de Provincial Nominee Programs. Via deze programma’s gaan de verschillende Canadese provincies op zoek naar mensen om knelpuntberoepen in te vullen. Een uitnodiging van de provincie is 600 punten waard, wat er normaalgezien voor zorgt dat je meteen uit de pool getrokken wordt. De verwerkingstijden voor sommige PNP’s zijn echter heel lang: geen tijd verspillen is dus de boodschap.

Stap 4: tijd voor bewijs!

Het CIC gaat je helaas niet op je woord geloven als je zegt dat je 3 masterdiploma’s hebt en 5 jaar werkervaring als ingenieur. Vanaf het moment dat je wordt uitgenodigd om je aanvraag te doen heb je 90 dagen (dit is recent gewijzigd, wij hadden maar 60 dagen) de tijd om je aanvraag in te vullen en de ondersteunende documenten op te laden. Je zal het volgende moeten bewijzen:

 • Talenkennis

Om je talenkennis te bewijzen moet je een General Training  IELTS test doen bij de British Council in Brussel. Je resultaten blijven 2 jaar geldig. De testen vinden 1 tot 2 keer per maand plaats en je krijgt je resultaten 13 dagen later. De test kost 215 tot 225 euro. Testdata vind je hier.

 • Opleidingsniveau

Om je opleidingsniveau te bewijzen moet je diploma erkend worden door (WES) World Education Services. Als je masterdiploma ook in Canada een masterdiploma is krijg je punten, anders niet. Via deze tool kan je checken of je diploma erkend zal worden. Wordt je diploma erkend dan kan je je dossier verzenden. Een lijst van ondersteunende documenten vind je hier. De evaluatie kost 245 CAD en blijft 5 jaar geldig. Van het moment dat wij onze aanvraag verzonden hadden tot het moment dat we onze evaluatie in handen hadden duurde het ongeveer 1 maand.

Hou er rekening mee dat je je universiteit zal moeten contacteren aangezien zij een deel documenten moeten verzenden naar WES in een verzegelde envelop. Afhankelijk van hoe coöperatief/georganiseerd je school is en afhankelijk van schoolvakanties, etc. kan dit ook gemakkelijk een maand of meer in beslag nemen. Wij moesten de transcripts van de universiteit zelf afhalen in een verzegelde envelop. Dit om de reden dat zij dit niet opsturen naar derden. Dus zelf de verzegelde envelop in een andere gestoken en naar WES gestuurd.

 • Werkervaring

Voor elke job waarvoor je punten claimt heb je een ‘experience letter’ nodig. Deze brief die wordt uitgegeven door je werkgever op een briefhoofd van het bedrijf dient volgende zaken te bevatten:

 1. Jouw naam
 2. Contactgegevens werkgever
 3. Naam, titel en handtekening van je werkgever
 4. Jobtitel
 5. Jobtaken (deze dienen zo veel mogelijk overeen te komen met jobtaken van je NOC beroepscode)
 6. Begin- en einddatum tewerkstelling (i.v.t.)
 7. Aantal uren per week
 8. Jaarlijks salaris en voordelen

Ik zou aanraden om je taaltest ruim op voorhand te doen zodat je tijd hebt om eventueel je score te verbeteren. Hetzelfde geldt voor het laten erkennen van je diploma. Je wilt niet uit de pool getrokken worden op basis van score A om dan snel, snel nog je taaltest te moeten gaan doen om er dan achter te komen dat je maar een B scoort en niet meer voldoet aan de minimum CRS score van de trekking, waardoor je je aanvraag niet meer kunt indienen.

Stap 5: informeer jezelf

Deze in-between periode is ook het uitgelezen moment om je in te lezen in je (hopelijk) nieuwe thuisland. Leer de huizenmarkt kennen, de jobmarkt, doe aan netwerking, maak een Canadees CV, leer het Canadese bankensysteem kennen, etc. Weer een zorg minder in the long run!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *