Toen we nog in Belgie woonden gingen we met ons gezinnetje (mezelf, Rik en de hond) regelmatig met autovakantie in Europa. We huurden dan altijd een vakantiehuisje: lekker goedkoop, je kan zelf koken en heerlijk rustig. Op vakantie gaan met een hond in Canada is echter heel wat moeilijker dan in Europa. In Europa hadden we nooit een probleem om betaalbare vakantiehuisjes te vinden waar honden toegelaten waren. En de extra schoonmaakkost die vaak eenmalig aangerekend werd, werd ons haast altijd kwijtgescholden. In Canada is het aanbod aan betaalbare vakantiehuisjes echter zeer klein. En als je je hond al mag meenemen, dan kan je rekenen op een extra huisdierkost per nacht (deze fee is meestal rond de 25 dollar). Tel hierbij de kost van de huur van het huisje bij een je zit al gauw aan 150 dollar (100 euro) per nacht. Bovendien moet je arme hond dan in de bench en mag hij ook niet alleen in het huisje blijven.
Voor elk probleem is er echter een oplossing en na lang wikken en wegen besloten we vorig jaar een tweedehands caravan aan te schaffen. Zo kan de hond altijd mee tegen geen extra kost en kan hij ook lekker los in de caravan blijven als we een niet-hondvriendelijke activiteit doen.
We zijn ondertussen reeds 5 keer op vakantie geweest met onze caravan AND WE ARE LOVING IT! Heerlijk in de natuur, de baby heeft haar eigen bed en je hebt alles altijd bij (geen gesleep meer van de auto naar het huisje).
Ondertussen hebben we ook wat ervaring opgedaan i.v.m. do’s and don’ts wat betreft kamperen in Canada die we graag met jullie willen delen.
Campings in de nationale parken
Banff, Lake Louise, ze staan op de to-do lijst van alle mensen die Canada bezoeken. Wil je gaan kamperen in 1 van de nationale parken, boek dan zeker op tijd. De campings zijn vaak maanden van tevoren reeds volgeboekt (zeker in de weekends en zelfs als het regent). Je plekje voor de zomer kan geboekt worden vanaf januari. De link vind je hier. Camping vol? Weet dan dat wildkamperen niet toegestaan is in de nationale parken. Niet getreurd echter, want er zijn nog veel meer plekjes in Canada die zeker even mooi – en rustiger! – zijn.
Campings in de provinciale parken
Alberta telt maar liefst 271 campings in provinciale parken, van Lesser Slave lake Provincial Park in het noorden tot Writing-on-Stone Provincial Park in het zuiden. Wil je genieten van de bergen, maar zonder de crowds? Kies dan voor 1 van de 45 campings in Kananaskis. De provinciale parken hanteren een ’90-day booking window’, wat betekent dat je vanaf 90 dagen voor je verblijf kan reserveren. Zorg ervoor dat je precies 3 maanden vooruit boekt, want anders loop je ook hier en zeker in de zomermaanden en weekends de kans dat de camping vol zit. Klik hier voor een overzicht van provinciale parken en campgrounds.
First come, first serve campings
Alles vol? Als je avontuurlijk bent kan je ook nog kiezen voor een derde optie: de first come-first served campgrounds. Deze campgrounds bevinden zich in alle nationale en provinciale parken en public-land-use zones. Deze campings zijn zoals de naam het al zegt niet op voorhand te boeken, maar opereren op een first-come, first-served basis. Vaak zijn er een paar fcfs campings binnen een bepaald gebied, dus als er op de ene camping geen plaats meer is kan je altijd doorrijden naar de volgende. Bij fcfs campings is er vaak ook geen onthaal en moet je je plekje zelf registreren. Je doet dit door een plekje te zoeken, het geld voor de kampeerplek in een afgesloten kluisje te steken en dan het bewijsje aan de paal voor je campingplaats te hangen. Park rangers komen dan een paar keer per dag langs om de kluisjes leeg te maken en te controleren of je wel effectief betaald hebt.
Reserveren
De boekingssystemen voor zowel de nationale parken als provinciale parken zijn super. Alle kampeerplekjes hebben een gedetailleerde beschrijving met foto’s en afmetingen (om ervoor te zorgen dat je de juiste plek boekt voor de afmeting van je caravan). Sommige plekken zijn pull-through, wat betekent dat je er gewoon kan doorrijden en je je caravan niet achteruit in een plekje moet manouvreren.
Volgende week lees je in deel 2 welke faciliteiten je kan verwachten op Canadese campings.