De komende weken hebben we bijna alle weekends bezoek uit Belgie. Het lijkt wel alsof iedereen deze zomer naar Canada op reis gaat! Hopelijk wordt het een mooie zomer met niet te veel rook van bosbranden in British Columbia en Noord-Alberta. Vorig jaar waren we in augustus smoked-out en in september regende en sneeuwde het! Niet leuk in een land dat sowieso al een korte zomer heeft! Maar goed, info dus. Hieronder vind je een overzicht van algemene info die je nodig hebt als je op reis wil naar Canada. Voor ons is dit ondertussen vanzelfsprekend, maar voor anderen misschien niet!
De reis
De vlucht naar Canada vanuit Amsterdam duurt afhankelijk van waar je naartoe gaat 7,5 – 9,5 uur. Canada ligt in 4 verschillende tijdszones. Dus afhankelijk van waar je naartoe gaat is er een tijdsverschil met Belgie van 4,5 (Newfoundland) tot 9 uur (Vancouver). Check voor je vertrekt ook zeker even of de provincie waar je naartoe gaat mee doet met de zomertijd. Alberta doet dit bijvoorbeeld wel, maar Saskatchewan (de volgende provincie naar het oosten) niet.
Paperassen
Belgen mogen met hun Belgisch paspoort 6 maanden in Canada blijven en hebben geen bijkomend visum nodig. Sinds maart 2016 heb je wel een ETA (Electronic Travel Authorization) nodig. Dit is een soort backgroundcheck die bepaald of je het land wel in mag. Je ETA kan je hier online aanvragen. Je ETA wordt elektronisch gelinkt aan je paspoort, kost 4,67 euro en is 5 jaar geldig (tenzij je paspoort vervalt binnen die 5 jaar, want moet je een nieuwe ETA aanvragen die gekoppeld wordt aan je nieuwe paspoort). Zonder ETA mag je het vliegtuig niet op. Niet vergeten dus!
Betalen
In Canada wordt betaald met Canadese dollar. Er zijn munten van 2 dollar (een toonie), 1 dollar (een loonie), 50 cent, 25 cent, 10 cent en 5 cent (groter dan die van 10 cent, zeer logisch). Wat betreft briefjes heb je coupures van 5, 10, 20, 50 dollar en meer. Uit de ATM (bankautomaat) kan je in tegenstelling tot in Belgie ook meestal kleine coupures halen.
Net zoals Belgie evolueert Canada naar een cashless society. Bijna overal kan je betalen met de kaart en met onze Canadese bankkaart kunnen Rik en ik zelfs ‘tappen’, waarbij je je kaart tegen het betaaltoestel houdt en er zo automatisch afgerekend wordt. Tappen kan tot een bedrag van 100 dollar per dag. De functie kan ook uitgeschakeld worden. Je kan in Canada met zowel je Belgische visa- als mastercard betalen. Denk er wel aan dat je je kaart laat openzetten bij de bank voor gebruik in Canada voor je op reis vertrekt. Mastercard is iets populairder dan visa. Als je geld afhaalt, doet dit dan bij een ATM aan een bankkantoor en niet bij een ATM in een restaurant o.i.d. wegens betere wisselkoersen.
In Canada wordt er verwacht dat je fooi geeft. Bar- en restaurantpersoneel zijn afhankelijk van deze fooien, omdat hun basisloon te laag is (niet logisch en wij zijn het hier ook niet helemaal mee eens, maar bon). Op restaurant geef je 15-20% fooi. Uitrekentip voor Alberta: doe de GST (5%) die op de rekening staat x 3 of x 4. Als de bediening of het eten echt slecht was, dan geven wij ook gewoon geen fooi hoor. Daar moet je niet onnnozel over doen. Ook kappers, taxichauffeurs en tour guides verwachten een fooi.
Onderweg
De snelheidslimiet op Canadese autostrades is 110 km per uur. Er wordt hier ook geflitst en de boetes zijn veel hoger dan in Belgie. Als je echt zwaar over de schreef gaat, krijg je demerits of ‘strafpunten’ op je rijbewijs. Als je een bepaald aantal strafpunten bereikt, wordt je rijbewijs ingetrokken. Om te mogen autorijden in Canada heb je je Belgisch rijbewijs nodig + een internationaal rijbewijs. Je internationaal rijbewijs kan je aanvragen bij de gemeente en is 3 jaar geldig.
Zaken die je moet weten over autorijden in Canada:
- Tenzij anders aangegeven, mag je rechts afslaan bij een rood licht
- U-turns (rechtsomkeer) zijn niet toegestaan
- Als je een gestopte schoolbus nadert waarvan de rode lichten flikkeren en er is geen middenberm, dan moeten bestuurders in BEIDE richtingen stoppen
- 4-way stop: op een kruispunt zonder lichten geldt meestal de 4-way stop regel, wat betekent dat iedereen stopt aan het stopbord. Diegene die het eerst is toegekomen, mag ook het eerst weer verder rijden.
Afstanden
Denk eraan dat de afstanden in Canada enorm zijn! Bovendien zijn er niet overal tankstations. Op de toeristische wegen zoals de Icefields Parkway of de David Thompson Highway zit er vaak een afstand van 150 km tussen 2 tankstations. Vul dus zeker je tank voor je vertrekt en doe dit ook niet in het laatste tankstation voor je bestemming (zoals b.v. de Saskatchewan Crossing op de Icefields Parkway) of je betaalt je blauw! In de nationale parken geldt een snelheidslimiet van 80km/u. Ook met wildlife op of naast de weg moet rekening gehouden worden. Stoot je op een bear jam (file omdat er een beer door de berm kuiert), hou het dan veilig: parkeer je langs de kant van de weg, steek niet over en benader de beer niet!
Wil je gaan kamperen tijdens je reis? Lees dan hier alles over het vinden en boeken van de perfecte camping.
Tappen kan ondertussen ook in België.
Visa en mastercard moet je niet openzetten buiten Europa, enkel je debetkaart = gewone bankcontactkaart.