15 juli 2019: het gevreesde moment komt nu elke dag dichterbij: morgen moet ik mijn dochter voor de eerste keer afzetten bij de onthaalmoeder. En ik weet het: in Canada ben ik verwend geweest met mijn 1-jaar durende zwangerschapsverlof. Dit maakt het echter nog moeilijker om je kind dat je gedurende een heel jaar dag in dag uit bij je hebt gehad achter te laten bij – laten we eerlijk zijn – een volslagen vreemde. Gaat ze Sophia niet verpesten (ze slaapt zo goed)? Gaat Sophia uberhaupt genoeg kunnen slapen binnen het schema van de andere kindjes? Ze gaat toch niet volgestopt worden met suiker he? Zucht… Ik zou kunnen janken bij de gedachte alleen al. Voorlopig hebben we echter geen andere keus, dus morgen worden het big girl panties. Voor mezelf dan, want Sophia gaat het denk ik allemaal wel best vinden.
Kinderopvang zoeken
Kinderopvang zoeken was niet evident! Je hebt hier net als in België 2 mogelijkheden: een crèche of een onthaalmoeder (of een nanny, maar dat is buiten ons budget). Creches hebben een echt curriculum, dagschema’s en voedingsschema’s. Creches hebben echter ook veeeel kinderen, een gigantisch prijskaartje en minder flexibiliteit. Rik werkt shiften en Sophia zal dus elke week op andere dagen naar de opvang gaan. Soms gaat ze 4 dagen en soms gaat ze maar 1 dag. Een logistieke nachtmerrie dus!
Dankzij het mamagroepje waar ik naartoe gegaan ben toen Sophia 6 maanden was, ontdekte ik dat er een agency is in Leduc (Leduc-Strathcona Services for Children) dat je in contact brengt met door hun goedgekeurde providers. De providers moeten dag- en voedingsschema’s voorzien en in orde zijn met hun opleiding, etc. Een andere manier om een onthaalmoeder te vinden is via een lokaal Facebookgroepje, in ons geval: Leduc Dayhomes.
Na goed zoeken hebben we toch eindelijk 2 plekjes gevonden: deze zomer gaat ze bij een Indische mevrouw in Leduc waar nog een kindje van 1.5 en eentje van 2 verblijft. Vanaf september gaat ze naar een mevrouw op een boerderij nog geen 5 minuten van ons, dus daar kijk ik heel erg naar uit. Ze zal daar ook een vriendinnetje hebben die een week ouder is dan haar.
Kostprijs
Kinderopvang in Edmonton is duurder dan kinderopvang in België. Zie onderstaande vergelijkende tabel:

Het kan echter altijd nog erger: van Vancouver en Toronto blijf je dezer dagen maar ver weg aangezien de cost of living er onbetaalbaar is.
Een creche die we goed vonden en waar Rik politiekorting kreeg, kostte 1700 dollar per maand voor full-time! En dat was inclusief de korting! De prijs gaat naar beneden naargelang de leeftijd van het kind. Onder de 1 jaar is er ook bijna geen opvang beschikbaar, en al helemaal niet in dayhomes. Moest je naar Quebec willen verhuizen: goed nieuws! Want Quebec is de enige provincie waar childcare voor iedereen gesubsidieerd is.
Als ik Sophia full-time naar de kinderopvang zou moeten sturen wegens geen andere keus, dan zou in Edmonton bijna de helft van mijn maandloon daaraan opgaan. Nu weet ik waarom jonge vrouwen hier uit de arbeidsmarkt verdwijnen en stay-at-home-moms worden. Je hebt gewoon geen andere keus! Dit jaar werd er in Alberta wel een subsidie in het leven geroepen, maar wij kwalificeren niet omdat we in een te hoge inkomensklasse vallen. Je krijgt hier ook kindergeld, maar dat dekt de kost van childcare bijlange niet. Childcare receipts kunnen wel ingegeven worden in je belastingen, dus hopelijk krijgen we volgend jaar zo wat belasting terug!
Verschillen tussen Canada en België
Sophia is ons eerste kindje en we kunnen dus niet persoonlijk vergelijken wat de verschillen zijn tussen Canada en België wat betreft kinderopvang. Toch zijn er ons reeds een aantal verschillen opgevallen:
- In Canada worden de kinderen door onthaalmoeders overal mee naartoe genomen. Dit is goed, want zo moet je niet elke keer een andere oplossing zoeken als de onthaalmoeder bv. haar eigen kinderen moet gaan ophalen van school. Aan de andere kant vind ik het ook een beetje eng, want elke keer dat je kindje het verkeer in gaat is er toch wel risico;
- In Canada worden er meer activiteiten voorzien: kindjes worden meegenomen naar drop-in play groups, naar het park of naar de bibliotheek;
- In België is het eten gezonder. De onthaalmoeder van mijn neefje in België kookt elke middag vers. Onze onthaalmoeder kookt ook soms vers ‘s middags, maar sommige keuzes m.b.t. snacks zouden in België toch niet gemaakt worden. Cornflakes, jello, gesuikerde yoghurt: allemaal dingen die wij Sophia thuis niet geven. We hopen dus maar dat er rekening gehouden wordt met onze instructies om suiker te beperken en geen voedsel te geven waar kleurstoffen inzitten.