Over geheime wandelingen en zo

De afgelopen weken kon je in de serie ‘Kamperen in Canada’ een heleboel tips lezen over o.a. bear safety en het kiezen van een goede camping. Vorige maand brachten we onze adviezen zelf in praktijk tijdens een heerlijke gezinsvakantie in Kananaskis en Banff. We zijn ondertussen reeds een paar dagen terug en ik verlang al weer naar het vakantiegevoel.

Op momenten als deze voel ik me altijd extra eenzaam, want zelfs al heb je geen contact met je mede-kampeerders, toch zit je samen in een ontdekkingsavontuur. Je enige zorg is waar je de volgende dag gaat wandelen en het leven wordt gekenmerkt door ijsjes eten, schuilen voor de regen, kampvuren maken en genieten van de frisse buitenlucht. Ik geniet ervan om ‘in eigen land’ nog eens toerist tussen de toeristen te kunnen zijn, hoe vreemd dat ook klinkt. En tegenwoordig zijn we ook heel erg blij als we Nederlands horen. Zelfs als het Hollanders zijn ;-).

Kunstgallerijtjes en ijsjes

Ondanks het feit dat we enkele regendagen gehad hebben, was het toch een fijne vakantie. Sophia is nog eens op de top van een berg geweest (in de sneeuw dan nog wel), we hebben leuke nieuwe wandelingen ontdekt, onze navigatievaardigheden getest, geluisterd naar een donderstorm die ‘s nachts als een pingpongbal kletterend tussen de bergen weerkaatste en genoten van de rust en stilte. En Sophia is een echte trooper: ze slaapt in de rugzak of het nu sneeuwt, regent of geweldig warm is.

Tijdens de regendagen trokken we naar Canmore om rond te struinen langs de fantastische kunstgallerijtjes (hallo kerstcadeau’s) en kochten we voor Sophia een degelijke regenjas en muts die ze meteen de halve vakantie gedragen heeft. Tijdens een van de hete dagen heeft Sophia ook voor de eerste keer meegegeten van een ijsje! De eerste hap ging gepaard met een blik van “Wat voeren jullie mij nu?” Maar toen ze doorhad dat ze moest likken en niet bijten ging het heel wat beter. En tegen het einde van de vakantie wees ze naar het chocoladeijsje van mama omdat papa zijn mokka-ijs maar vies was, geweldig!

Wandelen als een local

Tevens ontdekten we het bestaan van ‘geheime wandelingen’. De parkings van de reguliere wandelingen die bewegwijzerd zijn en aangeprezen worden door Parks Canada barsten in de weekends letterlijk uit hun voegen. Langsheen heel Kananaskis en Canmore zagen we echter regelmatig auto’s op een lukrake manier in de berm geparkeerd staan. Soms was er een wandelpad te zien dat verwachtingsvol het bos in leidde, soms niet. Wil je gaan wandelen zonder de crowds, schaf je dan een volume aan van Gillean Daffern’s boeken. De 5 volumes behandelen alle regio’s in Kananaskis en beschrijven wandelingen die gaan van platgetreden paden tot verborgen pareltjes! We hebben ons volume vergeleken met een andere gids en dit boek was duidelijk het meest accuraat wat betreft beschrijving van de wandeling, afstanden en hoogtemeters.

Nog een ontdekking: wil je rustig gaan wandelen met een asociale hond (ja, zoals die van ons dus), dan ben je veel beter af in Banff of Lake Louise. Tijdens onze wandeling naar Bow Glacier Falls (fantastische wandeling trouwens) zijn we welgeteld 3 honden tegengekomen. Tijdens onze wandeling naar Elbow Lake in Kanaskis waren het er wel 30!

Opschudding op de camping

Wat betreft campings gaat onze stem van meest kindvriendelijke camping naar Mount Kidd RV resort. Ons plekje lag in een uithoek van de camping (loop F voor de geinteresseerden), naast een groot rond punt waar kindjes kunnen rondfietsen. En als ouder kan je een oogje in het zeil houden vanop het grasveld in het midden. Er zijn heuveltjes om over te fietsen en fietspaden die naar een picknickplek leiden. De kantine verkoopt ijs, er is een kleuterzwembad, speeltuintjes en sportvelden.

De laatste dag was er een zwarte beer tot op de camping gesukkeld waarop de conservation officers prompt het fietspad naast ons plekje afzetten. D.m.v. geweerschoten werd ervoor gezorgd dat de beer andere oorden opzocht.

Afgezien van een heleboel zwarte beren zagen we ook 2 moederelanden met hun kalfje, een kudde bighorn sheep, een wapitihert en (baby)hertjes.

Kom je binnenkort ook naar Canada en wil je graag weten waar je moet gaan wandelen om de crowds wat te vermijden, stuur ons dan zeker een berichtje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *