Kamperen in Canada – Deel 3: Bear safety

bear

De vorige weken bespraken we reeds het kiezen van een camping en de faciliteiten op Canadese campings. In dit laatste deel in de serie ‘Kamperen in Canada’ nemen we bear safety onder de loep.

Mensen komen naar Canada voor de natuur en de wildlife. Dit brengt echter ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Alberta is bear en cougar country. Aanvallen met dodelijke afloop zijn echter zeer zeldzaam (en het meest waarschijnlijk in Brits-Columbia blijkbaar volgens dit artikel). Om ervoor te zorgen dat je verblijf leuk en veilig is voor jezelf, maar ook voor de wildlife, blijf je dus maar beter in Alberta! Grapje! Er moeten sowieso een aantal regels in acht genomen worden.

Ik zet ze even op een rij:

Clean campsite

De nationale en provinciale parken hebben een ‘clean campsite’ beleid, wat betekent dat je niets buiten mag laten liggen dat beren zou kunnen aantrekken. Dit heeft betrekking op eten, maar ook op zaken met een sterke geur zoals deo of afwasmiddel. Al deze zaken dienen opgeborgen te worden in de caravan of in je auto als je kampeert met een tent. Kampeer je in de backcountry dan zijn er ofwel afsluitbare kluisjes waar je deze zaken kan opbergen of er is een kabel waaraan je deze zaken in een zak (een dry bag is handig) kan ophijsen zodat de beren er niet aan kunnen.

Trail closures

Als je gaat wandelen, doe dan je huiswerk en stap even binnen bij het locale visitor centre om na te gaan of er advisories in voegen zijn. Trails worden gesloten als er bv. een karkas ligt op de trail. En in het gebied rond Lake Louise zijn er jaarlijks advisories in effect waardoor je om de veiligheid te garanderen verplicht in groepjes van 4 moet gaan wandelen.

Voor in de rugzak

Om te voorkomen dat je een beer – letterlijk – tegen het lijf loopt, is het raadzaam om in groepen te wandelen en lawaai te maken. Ben je alleen, dan werkt om de zoveel tijd op een fluitje blazen goed. Sommige rugzakken (zoals Osprey) hebben een ingebouwd fluitje in de borstsluiting. Een fluitje is ook handig om indien nodig een noodsignaal te kunnen uitzenden. Bear bells (belletjes die je aan je rugzak bevestigd) worden verkocht, maar zijn niet effectief.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar onder het motto ‘je weet maar nooit’ is het raadzaam steeds bear spray mee te nemen als je gaat wandelen. Dit is basically pepper spray en kan alleen gebruikt worden op zeer korte afstand (9 m). Bear spray kan je kopen bij de Canadian Tire, outdoorwinkels of in de visitor centres. Zorg ervoor dat de bear spray binnen handbereik is (in een holster aan je riem of rugzak), want als je het nog eerst moet gaan zoeken in je rugzak heb je er ook niks aan.

Gepaste afstanden

Als je een dier tegenkomt, wordt aangeraden de volgende afstanden in acht te nemen:

Source: Parks Canada
  • 100 meter voor beren
  • 30 meter van alle andere grote dieren (elanden, wapitiherten, etc.)

Geniet van het moment, neem een foto en ga dan weer weg zodat je het dier geen stress bezorgt met je aanwezigheid. En dit spreekt voor zich, maar voer wildlife niet: a fed bear is a dead bear en dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Meer info over bear safety vind je op de website van Alberta Parks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *